Posted on

Много са въпросите, които възникват у майката на новороденото. Бебе и мама събра тези, които най-често се повтарят и попита опитни акушерки за компетентен отговор. Тук сме събрали какво накратко ни казаха те.

1. Яде ли моето бебе достатъчно?

Тежки напишкани памперси и нарастване на тегло са добър сигнал за сито дете и трябва да намалят притеснението на майката.

2. Колко дълго трябва да спи бебето?

Новороденото бебе спи между 16 и 20 часа на денонощие. Родителите на новородени бебета съвсем не усещат, че техните бебета спят толкова продължително, защото голяма част от бебетата се будят на чести интервали и имат нужда от помощ за да заспят отново.

3. Защо плаче  бебето? Болно ли е?

Плачът на новороденото е напълно нормален и за него има много и различни причини, като например глад, спазми в коремчето или необходимост от близост. Ако бебето наддава на тегло, суче от гърда или шише и  има тонус, то то е  здраво и няма място за притеснение.

4. Какво да правя с гнойния  секрет от очите?

Слъзните канали на новороденот са много тесни, което може в много случаи да доведе до образуване на секрет в очите. Измийте очичките на бебето с хладка вода отвън навътре. Ако проблемът се задържи повече от 3 дни или се влоши, консултирайте се с педиатър.

5. Какво да правя със зачервеното дупе на бебето?

Зачервените дупета трябва да се проветряват ежедневно. Много е важно редовно да се почистват и подсушават всички сгъвки, както и да се мажат с успокояващ крем  при раздразнение. Ако зачервеното дупе не минава в рамките на няколко дни, то е желателна консултация с наблюдаващи

я педиатър, за да се изключи възможна гъбична инфекция.

6. Защо стъпалцата и дланите на бебето са толкова сухи?

Най-вероятно ще забележите, че стъпалата и дланите на новороденото са много сухи. Това не е проблем, който изисква специална грижа. Въпреки това,  няколко капки бебешко олио във ваната помагат за овлажняването на нежната кожа.

7. Какво да правя с пъпчиците по лицето?

Малките пъпчици по лицето се появяват след раждане и с времето изчезват, така че не е небходимо да се третират.

8. Трябва ли да се предизвиква оригване и защо бебетата повръщат?

Тъй като горната част на кормечето не е достатъчно стеснена е много често-срещано при бебетата те да повръщат.  Не при всички бебета  оригването помага да се намали повръщането, но при повечето оригването спомага да се успокои  коремчето и да се изкара погълнатия при хранене въздух.

9. Какво да правя с пъпчето на бебето?

Мийте с хладка вода. Бъдете много наблюдателни към натрупване на секрет, зачервяване и неприятен мирис. Всеки един от тези признаци може да е сигнал за инфекция, който изисква консултация с педиатър.

10. Колко слоя дрешки да обличам на бебето?

Дланите и стъпалцата на бебетата са студени в началото, тъй като кръвообращението все още не е напълно развито. Затова те не са добър индикатор за температурата на бебето. Сложете ръка на гърдичките на бебето и почувствайте дали кожичката му е умерено топла – това е добър сигнал за това дали сте сложили достатъчно дрешки;не забравяйте, че най-често майките преобличат децата си. При пътувания с кола е по-удачно да сложите няколко одеялца, отколкото няколко слоя дебели дрешки, за да може бебето да не се презагрее.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *